Wat heb je nodig om gelukkig te zijn? Veel of juist weinig ? Rumoer of juist stilte? Warmte of frisse wind, binnen of buiten, wit of rood, lang of kort……….

Geluk is een van de meest onderzochte dimensies van het ‘zijn’ van de mens. Filosofen, wetenschappers en leraren komen al duizenden jaren met conclusies zoals: het wel of niet hebben van kinderen, gezond zijn, een levensbestemming kennen, een relatie hebben, geen geldzorgen, een lichte omgeving. Etc etc etc… Allemaal voorwaarden.

Afgelopen week liep ik met een coach klant een paar uren over het strand, zo’n kilometer van waar ik net ben gaan wonen. Aan het strand dus. Een droom die werkelijkheid wordt, maar ook spanning met zich mee brengt. Buiten zijn, stil zijn, de zon en de gure wind…. Dingen die mij gelukkig maken, maar zijn mijn klanten eigenlijk wel bereid om mee te komen naar mijn plek van geluk, mijn ‘voorwaarden’?

De zon straalt op onze gezichten. Wandelend in dikke jassen, sjaals en zonnebrillen nemen we een vraagstuk door. Het gaat over kwetsbaarheid. En echtheid. We staan ergens stil, midden op het strand. Zo ver als we gelopen zijn, zijn we inmiddels alleen. Op de wereld lijkt wel. Een glimlach op haar gezicht. En op de mijne ook, merk ik. We maken endorfine aan. Geluk.

“Wat je verlangt, moet je jezelf geven”. Een uitspraak van Jan Geurtz, die schrijft en spreekt over de verslaving van liefde. Ik ben het met hem eens. Want geluk is een staat van zijn. En jij als enige, kan daarvoor zorgen.

GELUKt #4: Geluk: een staat van zijn.