De Onbesproken Gevolgen van Geld

Bij geld denken we vaak alleen aan de positieve effecten die het op ons leven kan hebben. Misschien heb je met meer geld wel minder zorgen over je lening of hypotheek. Of denk je aan nieuwe spullen of een leuke vakantie.

Maar los van de dingen die we met geld kunnen kopen. Wat gebeurt er wanneer we in ons hoofd bezig zijn met geld? Kun je je voorstellen dat simpelweg het denken aan geld ook onze ervaring en ons gedrag kan beïnvloeden? Dat de mate waarin je aan geld denkt en de waarde die je geeft aan het hebben van geld invloed heeft op je? Het antwoord zal je wellicht verbazen..

 

Veranderen we als we aan geld denken?

Stel je eens voor dat je een moeilijke woordentaak moet oplossen. In de woordentaak zitten woorden die jou aan geld doen denken, zoals salaris en sparen. De test valt je niet mee maar gelukkig is er iemand aanwezig die je om hulp kan vragen. Hoe snel zou je om hulp vragen?

Vergelijk dit eens met een groep mensen die aan dezelfde situatie wordt blootgesteld, maar niet geld-gerelateerde woorden te zien krijgt. Het blijkt dat mensen die aan geld worden herinnerd veel minder snel om hulp vragen.¹ Zou een herinnering aan geld je een zelfstandigere instelling geven?

 

Dezelfde onderzoekers verrichtten nog meer experimenten met verbazingwekkende uitkomsten. Het doel was om bepaald gedrag uit te lokken bij deelnemers. De deelnemers werden in het ene geval wel en in het andere geval niet herinnert aan geld door middel van kleine, bijna onopmerkbare aanwijzingen.

Na 9 van dit soort experimenten kwamen de onderzoekers tot opmerkelijke bevindingen. Minder donaties, meer afstand houden van anderen, minder behulpzaam, liever alleen werken. Allemaal door deze kleine aanwijzing over geld, zoals woorden, screensavers met geldplaatjes of stapels monopoliegeld in de kamer (ja, echt). Ons gedrag kan dus flink veranderen wanneer we denken aan geld. Maar is onze ervaring nog wel hetzelfde?

 

Genieten we minder met geld?

Geld maakt niet gelukkig, zegt men. Maar betekent dat ook dat wanneer we aan geld denken, we ook minder kunnen genieten? In een experiment lieten onderzoekers zien dat mensen minder lang doen over het eten van hun chocoladereep en aangeven minder te genieten wanneer zij een foto van geld zagen.²

Misschien houd je niet van chocolade en kan je je niet voorstellen dat geld zo’n invloed kan hebben. Dan heb ik nog een ander resultaat voor je. Dezelfde onderzoekers vroegen namelijk later 351 mensen wat ze zouden doen in algemeen aangename situaties. Eén groep van deze mensen werd gemanipuleerd om te denken aan geld, door vragen over hun financiële situatie te stellen of simpelweg door een foto van geld op te hangen. Deze mensen gaven aan minder te genieten in deze situaties dan de mensen die niet aan geld werden herinnerd.²

 

Dus.. Wat nu?

Er vallen een heleboel conclusies te trekken uit deze onderzoeken. Misschien heeft geld wel duivelse effecten op ons, zelfs als we er alleen al aan denken. Moeten we er dan voor zorgen dat we nooit meer over geld denken? Niet echt praktisch.

Wat dit ons wel kan vertellen is dat denken aan geld ons in een bepaalde richting kan sturen. De vraag is of we wel deze richting op willen gaan. Bepaal daarom van te voren je intentie als je met geld te maken krijgt. Om bijvoorbeeld behulpzaam te blijven in zakelijke situaties waarbij je een grote waarde hecht aan de persoonlijke relatie. Of om toch écht de tijd te nemen om te genieten. Zelfs van een chocoladereep.

 

 

 

Bronnen:

¹ Vohs, K., Mead, N., & Goode, M. (2006). The Psychological Consequences of Money. Science,  314(5802), 1154-1156.

² Quoidbach, J., Dunn, E., Petrides, K., & Mikolajczak, M. (2010). Money Giveth, Money Taketh Away: The Dual Effect of Wealth on Happiness. Psychological Science, 21(6), 759-763.

 

Auteur: Sebastiaan Schenk

De Onbesproken Gevolgen van Geld